Zo bouw je een tuinhuis

Bouw tuinhuis

Blokhut of tuinhuis kopen

Er zijn verschillende uitvoeringen en afmetingen te krijgen voor een blokhut of tuinhuis. Het handigst is natuurlijk om een model te kopen die al behandeld is. Bij De Hoeve Buitenleven vind je een aantal merken. Denk hierbij eens aan een Woodpro tuinhuis, of een Karibu tuinhuis. Van deze merken is het hout stabieler en ben je er zeker van dat het hele goede kwaliteit is. 

Stappen om een tuinhuis te bouwen: Beginnen

Mocht je eindelijk het juiste hout gevonden hebben, zijn hieronder een aantal stappen die je kunt volgen om jouw tuinhuis neer te zetten. Het eerste wat je moet doen, is zorgen dat alles schoon is op de plek waar het huisje komt te staan. Check of het waterpas is en kijk voor de zekerheid eerst goed of de pakketten die je hebt besteld compleet zijn. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Probeer het gebied zo goed mogelijk af te dekken. 

Stap twee: Meten en leggen

Pak de onderste wandbalklaag en leg het op het afgedekte gebied. Kijk en meet of deze balken gelijk zijn aan elkaar. Is dat het geval? Dan liggen alle balken haaks, en kan je ze gaan monteren. Als de eerste paar lagen gemonteerd zijn, meet de diagonalen van de balken zoals op het begin, zodat er geen onnodige fouten gemaakt worden. 

Stap drie: Het bevestigen en plaatsen van wandbalken

Als alle balken goed liggen, bevestig ze aan de bestrating. Dit doe je door te boren in de tegels door middel van hoeksteunen en een betonboor. Vervolgens kan je de eerste wandbalken plaatsen en aankloppen met een hamer zodat ze goed aansluiten. Wel voorzichtig te werk gaan, want het kan zijn dat de hamer beschadigingen en sporen achterlaat op het hout. Doe dit voor ongeveer drie of vier lagen. 

Stap vier: Plaatsen van de deur en wandbalken

Na deze lagen is het tijd om het deurkozijn te bevestigen. De deur zelf wordt pas aan het einde bevestigd. Als de de scharnieren bevestigd zijn, kan je verder met het plaatsen van de wandbalken zoals in stap 3 beschreven staat. 

Stap vijf: Gevelpunten en dak plaatsen

Leg de gevelpunten op de voor- en achterwand en de horizontale balken van het dak in de gevelpunten. Zorg ervoor dat ze gelijk liggen met de bovenzijde. Hierna kan je het dakhout vastzetten en de dakvoet lijst aan de onderkant bevestigen met schroeven. 

Stap 6: Afwerken

Stap

Zet als laatste nog het dakleer helemaal vast met behulp van een tacker en nagels. Ook de gevellijsten kunnen worden vastgeschroefd en de deur kan worden geplaatst. Mocht je hem nog mooi willen afwerken, is er altijd nog een mogelijkheid om het tuinhuisje in de beits te zetten. 

Wat kun je allemaal met een tuinhuis?

Je kan een tuinhuis helemaal inrichten zoals jij dat wilt. Je kan er een opslagplaats voor maken voor al jouw tuingereedschap of spullen die je graag wilt bewaren maar helaas (nog) geen plek voor hebt. Ook kan het dienen als een extra kamer, die je kunt inrichten met meubels. Mocht dit allemaal niet nodig zijn, kan je een tuinhuis ook omtoveren tot een kas. Zorg er dan wel voor dat er genoeg ramen zijn, waardoor je planten goed kunnen groeien en je het hele jaar door kunt genieten van de planten die je kweekt. 

Tuinhuis inrichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *