Zelf tegels leggen 

Zelf tegels leggen 

Tegels leggen wordt vaak door professionals gedaan. Het is dan ook een klus die veel precisiewerk vergt. Toch kun je met de juiste voorbereiding zelf tegels leggen. Zorg vooraf altijd voor een goed plan en alles binnen handbereik hebt. Dan is het tijd om de tegels te gaan leggen. We gaan je vertellen hoe!  

De voorbereiding 

Voordat je begint met tegels leggen, moet je zorgen voor een goede voorbereiding. Verzamel alle benodigdheden en het gereedschap en houd dit binnen handbereik. Verder moet je zorgen dat de ondergrond geheel glad en waterpas is. Wanneer dit niet zo is, moet er eerst geëgaliseerd worden. Ook dit moet goed drogen en uitharden voordat je kunt gaan tegelen.  

Stap 1: tijd om te beginnen 

Begin met het bepalen van je startpunt en snijd eventueel de tegels op maat als dit al nodig is. Breng tegellijm aan op ongeveer 1 m² oppervlak. Met de gladde kant van de plakspaan verdeel je de tegellijm over de vloer. Vervolgens ga je er met de kartelrand overheen om ribbels te vormen. De ribbels zorgen ervoor dat de lijm gelijkmatig wordt verdeeld en er zo een egaal oppervlak gecreëerd wordt.  

Stap 2: de tegel plaatsen 

Houd er altijd rekening mee dat er wat ademruimte bij de wand is. Hier kun je voor zorgen met een afstandhouder of clip. Plaats de eerste tegel tegen de lijm en beweeg hem rustig heen en weer. Zo druk je hem goed in de lijm.  Hierna plaats je 2 clips aan de open zijdes van de tegel. Houdt ongeveer 5 cm ruimte aan het einde van de tegel aan. Hierna kun je de volgende tegel op dezelfde manier leggen. Wanneer de clips tussen 2 tegels in zitten schuif je de DLS keggen in de clips en span je deze aan met de DLS tang. Controleer daarnaast ook regelmatig of de tegels wel waterpas staan. Zo maak je er een mooi, strak en waterpas geheel van. Wanneer de tegels goed bevestigd zijn, moet je de lijm goed laten uitharden. Betreedt de ruimte niet tot de lijm uitgehard is.  

Zelf tegels leggen 

Stap 3: de tegels voegen 

Wanneer de tegellijm uitgehard is, is het tijd om te gaan voegen. Verwijder eerst alle keggen. Hierna kun je de clips er horizontaal afslaan met een rubberen hamer. Daarna is het tijd om schoon te maken. Zorg dat alle voegranden zijn uitgezongen met de stofzuiger en er geen stof of vuil meer tussen zit. Maak daarna het voegmiddel aan de hand van de instructies op de verpakking. Breng het voegmiddel gelijkmatig aan in de voegranden. Hiervoor gebruik je een rubberen schuurbord. Zorgt ervoor dat de voegranden geheel bedekt zijn. Wanneer je dit op het gehele oppervlak gedaan hebt moet je het laten uitharden. Als het voegmiddel uitgehard is, moet je met een vochtige tegelspons de resterende sporen schoonmaken. Zorg dat de voeg volledig gedroogd is voordat er weer contact met water is. Om het geheel af te werken en waterdicht te maken, werk je de randen af met een geschikte kit. Gebruik een afstrijkrubber om de kut mooi af te werken en er een strak en net geheel van te maken. Succes! 

Zelf tegels leggen 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *