Een mooie en goed onderhouden tuin is een verlengstuk van je woning, een plek waar je kunt ontspannen, plezier kunt maken van vrienden en familie en kunt genieten van de natuur.
Maar soms raakt een tuin verwaarloosd of voldoet hij niet meer aan je wensen. In zulke gevallen kan een renovatie van de tuin de oplossing zijn. In dit artikel bespreken we wanneer het een goed moment is om je tuin te renoveren, waar je op moet letten bij een renovatie en wanneer het beter is om je tuin volledig opnieuw aan te leggen.
Wanneer is tuinrenovatie een goede keuze?
Tuinrenovatie is een slimme keuze in de volgende situaties:
Je wilt je oude tuin opfrissen: Als je tuin er versleten uitziet maar de basisstructuur nog intact is, kan een renovatie hem weer fris en levendig maken zonder de kosten van een volledig nieuwe tuin.
Veranderende behoeften: Misschien zijn je kinderen opgegroeid en heb je geen speeltoestellen meer nodig, of wil je meer ruimte voor moestuinen of ontspanningsplekken.
Seizoensonderhoud: Vond je het vroeger geen probleem om tuinonderhoud te doen, maar heb je er nu geen zin of tijd meer voor? Dan kan tuinrenovatie een goede oplossing zijn om je tuin onderhoudsarm te maken.
Verkoop van je huis: Een opgeknapte tuin kan de aantrekkingskracht en waarde van je woning verhogen, wat belangrijk is als je van plan bent te verkopen.
Waar moet je op letten bij tuinrenovatie?
Bij het plannen van een tuinrenovatie zijn er enkele belangrijke overwegingen:
Bestaande structuur beoordelen: Beoordeel wat er van je huidige tuin behouden kan blijven. Oude bomen, struiken en vaste planten kunnen een waardevolle basis vormen voor je vernieuwde tuin.
Ook kan je oude tuinmaterialen een nieuwe bestemming geven. Zo kan je oude planken van de schutting gebruiken om er plantenbakken of plantenborders van te maken. Zo maak je er een duurzame en circulaire tuin van.
Grond en bodemkwaliteit: Controleer de bodemkwaliteit en verbeter deze indien nodig met compost of nieuwe tuingrond om gezonde plantengroei te bevorderen.
Kiezen van planten: Kies planten die passen bij het klimaat, de bodem en de hoeveelheid zonlicht in je tuin. Denk aan onderhoudsvriendelijke en inheemse planten, zo draag je bij aan het herstel van de biodiversiteit.
Irrigatiesysteem: Overweeg de installatie van een irrigatiesysteem om ervoor te zorgen dat je planten altijd voldoende water krijgen, vooral in de warme droge periodes waar we tegenwoordig steeds vaker mee te maken hebben is een irrigatiesysteem steeds belangrijker geworden.
Functionaliteit en ontwerp: Denk na over de indeling van je tuin en hoe je de ruimte wilt gebruiken. Wil je een plek om te zitten en te ontspannen, een speelruimte voor kinderen of bijvoorbeeld een moestuin? Een goed ontwerp kan helpen om deze functies harmonieus te integreren.
Als je het echt professioneel wilt aanpakken, raden we je aan om een tuinontwerp te laten maken. Professionele hoveniersbedrijven bieden dergelijke diensten aan en maken de tuiontwerpen vaak in 3D. Op die manier kan je vooraf door je tuin virtueel door je tuin wandelen voordat je akkoord geeft op het ontwerp. Zo weet je vooraf of je nieuwe tuin daadwerkelijk aan je wensen gaat voldoen. Een tuinontwerp maken is dus een waardevolle investering.
Budget en planning: Stel een realistisch budget op en maak een gedetailleerd plan. Overweeg om een tuinarchitect in te schakelen voor professioneel advies en ontwerp.
Wanneer is het beter om je tuin volledig opnieuw aan te leggen?
Soms is een complete heraanleg van je tuin de betere keuze, bijvoorbeeld in deze situaties:
- Je hebt een nieuwe woning: Verhuis je naar een nieuwe woning met een tuin die niet aan je wensen voldoet? Dan kan een volledige heraanleg de beste manier zijn om een tuin te creëren die perfect bij je past.
- Je hebt een slechte drainage: Als je in de tuin regelmatig wateroverlast hebt, kan een heraanleg inclusief het verbeteren van de bodemstructuur en het aanleggen van een drainagesysteem noodzakelijk zijn en kan je beter de gehele tuin opnieuw aanleggen.
- Veranderende trends of smaak: Soms verandert je smaak of zijn de huidige tuinelementen verouderd. Een volledige heraanleg kan dan een frisse start bieden.
- Grote tuinproblemen: Als de huidige tuin een aantal ernstige structurele problemen heeft, zoals verzakte terrassen of muren, is het vaak beter om de tuin volledig opnieuw aan te leggen.
Succes met de renovatie of aanleg van jou droomtuin!