Na vele uren hard werken heb je eindelijk je tuin mooi op orde. Terwijl je tevreden naar het resultaat staat te kijken, valt je opeens een vreemde plant op. Je gaat dichterbij kijken en tot je schrik zie je direct het probleem: Japanse duizendknoop. Je kent de beruchte verhalen over deze ongewenste plant die zo hardnekkig te verwijderen is. De vraag is nu, wat kun je wel doen?
De Japanse Duizendknoop
Zoals de naam al aangeeft is de Japanse duizendknoop een plant die van oorsprong uit Japan komt. De plant behoort tot de duizendknoopfamilie en staat in Nederland bekend als een moeilijk te verwijderen onkruid dat zich razendsnel verspreidt. De plant is te herkennen aan haar groene stengels die qua vorm veel weg hebben van bamboe. De dunnere vertakkingen van de plant hebben een roodachtige kleur en lopen uit in brede, groene, schildvormige bladeren. In de maand augustus komt de plant tot bloei, wat resulteert in de aanwezigheid van veel kleine witte bloemetjes.
Een vloek of een zegen?
Zoals gezegd is de Japanse duizendknoop een snelgroeiende plant die zich in een razendsnel tempo over een groot gebied verspreidt. De snelle groeikracht in combinatie met diepreikende wortels maken deze plant tot een uitdaging om te verwijderen. Daarnaast is het vrijwel onmogelijk om te voorkomen dat de plant zich in je tuin vestigt. Er is slechts een klein fragment van de plant nodig om uit te groeien tot een ware plaag. Een stukje van de wortel, vervoerd door een vogel kan al aanleiding genoeg zijn. De plant kan dus terecht een vloek worden genoemd voor de gemiddelde tuinier.
De Japanse Duizendknoop bestrijden
Hoewel het zeker een uitdaging is, is het niet onmogelijk om de Japanse Duizendknoop in 2023 te bestrijden. Door consequent en zorgvuldig te werk te gaan kan de plant binnen korte tijd vrijwel geheel verwijderd worden. Daarna is het een kwestie van actief bijhouden om ervoor te zorgen dat je tuin Japanse duizendknoop vrij blijft. De eerste stappen die je kunt ondernemen om de plant te bestrijden zijn vrij simpel. Door met grote regelmaat de plant bij de grond af te knippen, put je de plant uit en zal deze uiteindelijk sterven. Het is hierbij wel belangrijk dat je de afgeknipte restanten van de plant zorgvuldig opruimt. Enkele resten die achterblijven kunnen uitgroeien tot een nieuwe plant. Een snellere, maar meer ingrijpende methode is het volledig uitgraven van de plant. Dit kost echter meer tijd en ook bij deze methode geldt weer dat achterblijvende resten weer kunnen uitgroeien tot een nieuwe plant.
Het gebruik van nieuwe technieken
Wanneer het bestrijden van de Japanse Duizendknoop met de hand niet naar wens gaat, is het altijd nog mogelijk om radicalere en modernere technieken toe te passen. Zo is een veelgebruikte tactiek het injecteren van de plant met chemische bestrijdingsmiddelen als glyfosaat. Omdat het gebruik van gif op basis van chemicaliën tegenwoordig steeds verder ontmoedigd wordt, zijn er nieuwe, effectieve methodes ontwikkeld om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Zo maken verschillende specialisten in Nederland gebruik van elektriciteit. Een elektrische lading wordt door de stengels en de wortels van de plant gejaagd. Door deze techniek verscheidene keren toe te passen raakt de plant van binnenuit beschadigd en sterft hij. Zo voorkom je schade aan de omliggende natuur. Schakel de hulp in van een groenspecialist die gecertificeerd is om technieken als deze toe te passen.