Is je tuin ook meeverzekerd met je woonverzekering?

Er zijn tal van verzekeringen die je kunt afsluiten, zodat je allerlei risico’s uit je leven kunt bannen. Door alle afzonderlijke verzekeringen, zou je soms vergeten dat je ook kunt kiezen voor polissen die in een klap heel veel dekken. Een goed voorbeeld van zo’n verzekering is de woonverzekering. Wonen is een breed begrip en het zal je daarom niet verbazen dat er ook heel veel onder een woonverzekering valt. Toch betekent dit niet dat je slechts een woonverzekering hoeft af te sluiten om je nergens meer zorgen over te hoeven maken. Het is namelijk van belang om je woonverzekering af te stemmen op jouw woonsituatie. In dit artikel laten we je zien hoe je dat doet. Weet je waar je op moet letten, dan ben je zo klaar.

Een woonverzekering is voor iedereen weer net even anders

Een woonverzekering bestaat uit twee onderdelen: de inboedelverzekering van Univé en de opstalverzekering. De eerste heb je altijd nodig omdat je hiermee alle schade aan je spullen kunt laten uitkeren. Je moet hierbij niet alleen denken aan een situatie waarin je bijvoorbeeld per ongeluk met een kaars een schroeiplek in je bank hebt gemaakt, maar ook aan een ramp zoals een woningbrand waarbij ineens al je spullen grote schade oplopen. Juist in dat tweede geval is een inboedelverzekering van het grootste belang omdat je anders zelf voor alle kosten opdraait.

Deze kunnen torenhoog zijn en je zou niet de eerste zijn die deze kosten niet zou kunnen ophoesten. Ook niet onbelangrijk om even te melden: met een verzekering voor je inboedel ben je ook gedekt tegen schade die ontstaan is als gevolg van cybercrime. Dit kan ook forse kostenposten met zich meebrengen, maar met een goede woonverzekering hoef je je daar geen zorgen over te maken; je verzekeraar lost het op.

Als woningeigenaar heb je ook een opstalverzekering nodig

Als je een eigen huis gekocht hebt, heb je ook een opstalverzekering nodig. Deze polis kun je gebruiken om alle schade die ontstaan is aan de structuur van je huis, te claimen. Met deze ‘structuur’ doelen we niet alleen op je woning zelf, maar ook op de objecten die aan je woning zijn vastgemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je zonnepanelen of aan de laadpaal voor je elektrische auto. Mocht het noodlot toeslaan en je woning raakt fors beschadigd, dan kun je een beroep op je verzekering doen om de schade te laten herstellen.

De opstalverzekering is daarmee een van de belangrijkste verzekeringen die je kunt afsluiten, omdat deze polis je heel veel kosten kan besparen: een woning herstellen is ontzettend duur en als je hier geen verzekering voor hebt, kan dat betekenen dat je jezelf fors in de schulden moet steken. Daar zit je niet op te wachten, dus zorg dat je een woonverzekering neemt.

Welke tuinspullen vallen allemaal onder je woonverzekering?

We gaven in de inleiding al aan dat je tuinspullen ook onder je woonverzekering vallen. De meubelen die je in je tuin hebt staan, vallen onder je inboedelverzekering. Hetzelfde geldt voor de spullen die in je tuinschuurtje staan. Het schuurtje zelf valt onder je opstalverzekering.

Dat maakt nogmaals duidelijk hoe belangrijk het is dat je een compleet pakket aan woonverzekeringen afsluit. Je wilt namelijk niet dat je slechts een deel van je opgelopen schade uitgekeerd krijgt door je verzekering. Kijk daarom even op de site van je verzekeraar om te zien hoe je zelf je woonverzekering afsluiten kunt. Het is zo geregeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *