De tuin voor iedereen in elk seizoen: zo maak je je tuin gastvrij

Hoe maak je je tuin gastvrij? Je kan het gastvrij maken voor verschillende doeleinden. Je kan een tuin gastvrij maken voor jezelf, gasten die je ontvangt maar ook voor dieren. Daarbij heb je verschillende aspecten waarmee je rekening moet houden. Wij bespreken die graag met jou in dit blogartikel.

Gastvrij voor jezelf

De tuin hoort bij jouw huis. Het huis wat jij huurt of woont. Daarom moet je ook denken aan jezelf. Wat wil jij in jouw tuin hebben en wat vind jij uitnodigend? Hoe heerlijk is het om s morgens in het zonnetje een bakje koffie te doen voordat je naar werk gaat? Of lekker een dagje te zonnen in de zomer op je vakantie dag? Het is net waar jij voldoening uit haalt en belangrijk vind. Probeer daarom een plekje te creëren in je tuin waar je tot rust kan komen. Plaats een picknick bankje in je tuin waar je gezellig met zn allen kan eten. Of zet een loungestoel in de zon en lees daar een boek. Daardoor nodig je jezelf uit om even lekker te gaan zitten en te genieten van de frisse lucht, zon of van de natuur.

Gastvrij voor gasten

Je nodigt natuurlijk wel eens mensen uit bij jou thuis. Meestal zit je dan binnen op de bank of aan de eettafel. Als het lekker weer is buiten kan je natuurlijk ook buiten zitten. Als je dan niet een knus uitnodigt plekje hebt in je tuin houd het al op. Creëer daarom een zitgedeelte in de tuin waar meerdere mensen aan kunnen zitten. Denk bijvoorbeeld aan een picknick bankje. Tafel met stoelen of een leuke loungeset voor in de tuin of in de veranda. Zo kun je met een zonnestraaltje op een verjaardag gezellig met z’n allen buiten zitten.

Gastvrij voor dieren

Je kan je tuin natuurlijk ook gastvrij maken voor dieren. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan insecten of vogels. Maak bijvoorbeeld een vogelhuisje of plaats een schaal met water waaruit de vogels kunnen drinken. Voor in de winter kan je ook een zaadbol plaatsen om de vogels extra te helpen bij het zoeken van eten. Voor bijen kan je een bijenhotel neerzetten of een plek creëren waarin ze kunnen nestelen. Deze kan je ook heel eenvoudig zelf maken. 

Gastvrij voor kinderen

Heb je kinderen of komen er vaak kinderen bij je over de vloer? Dan is het natuurlijk belangrijk om je tuin gastvrij te maken voor kinderen. Kinderen spelen graag buiten dus als je kinderen hebt of ontvangt is het handig om een kindvriendelijke tuin te hebben. Zo moet er natuurlijk geen glas, scherpe of uitstekende materialen zijn. Ook is het handig dat de tuin goed beschut of afgeschermd is met een hekje of struik. Straks is het kind opeens weg. Ook is het handig dat je goed zicht hebt over de hele tuin vanaf binnen of de plek waar je zit. Zo kan je de kinderen goed in de gaten houden. Nu kan je begrijpen als je kinderen hebt of ontvangt het ook leuk is als het kind ergens mee kan spelen. Als kinderen zich gaan vervelen kunnen ze anders de bloemen of planten kapot gaan maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *