Alles wat je moet weten over rijden met een tractor en een aanhanger 

rijden met een tractor en een aanhanger 

Als je met een tractor met Rangeerkoppeling of ander landbouwvoertuig rijdt, dan gelden er allerlei regels. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat er voor tractors andere regels gelden dan voor auto’s. Het is soms wel verwarrend waar je rekening mee moet houden. Welke snelheid mag een tractor rijden, welk rijbewijs heb je nodig? Alleen een rijbewijs B is namelijk niet genoeg. Op welke plekken mag je met een tractor rijden en welke verlichting heeft hij nodig? De plekken waar een tractor mag rijden hangt namelijk af van diverse factoren. Lees er hieronder meer over. 

rijden met een tractor en een aanhanger 

Welke voertuigen gelden als landbouwvoertuigen? 

Om te weten waar je rekening mee moet houden bij het rijden met een tractor met Tractor aanlashaak is het belangrijk dat je weet in welke categorie voertuigen ze vallen. Tractors zijn namelijk landbouwvoertuigen. In deze categorie vind je verschillende soorten trekkers. Daarnaast vallen onder landbouwvoertuigen ook landbouwaanhangers, langzaam rijdende motorrijtuigen en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken. Motorrijtuigen die een beperkte snelheid hebben worden afgekort met MMBS. Sinds 1 januari 2021 is deze categorie vervangen door de term ‘mobiele machines’. 

Plaatsen waar een tractor mag rijden 

Met een tractor mag je niet zomaar op iedere weg rijden. Dit heeft te maken met het feit dat een landbouwvoertuig niet zo snel rijdt als andere voertuigen. Dit zou op sommige plekken tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Er zijn een aantal wegen waar je niet met een tractor mag rijden. Op de meeste wegen mag dit namelijk wel. Met een landbouwvoertuig mag je niet op de autowegen en snelwegen rijden. Hiervoor gelden enkele uitzonderingen voor wegen die een geslotenverklaring hebben voor voertuigen met beperkte snelheid. Als dit het geval is, wordt het aangegeven met een verkeersbord. Je herkent deze aan een wit rond bord met rode rand eromheen. 

rijden met een tractor en een aanhanger 

Hoe hard mag een trekker rijden? 

Eerder heb je kunnen lezen dat een trekker vanwege zijn beperkte snelheid niet op iedere weg mag rijden. Op andere wegen geldt ook een maximum voor de snelheid voor landbouwvoertuigen. Soms worden deze snelheden in de loop der tijd aangepast. Vroeger gold er altijd er altijd een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Sinds 1 januari 2021 zijn er nieuwe regels op het gebied van de maximale snelheid voor een tractor. Je mag sindsdien namelijk 40 kilometer per uur met een trekker rijden. Dit is echter alleen het geval als je trekker over een kenteken beschikt. 

Welk rijbewijs heb je nodig voor een trekker? 

Tegenwoordig dien je voor het besturen van een tractor in het bezit te zijn van een speciaal rijbewijs, namelijk het ‘T-rijbewijs’. Voor 1 juli 2015 was dit niet nodig en kreeg je dit rijbewijs bij je rijbewijs B. In die tijd mocht je dus gewoon met een normaal rijbewijs een trekker besturen. Als je je rijbewijs gehaald hebt voor 1 juli 2015, dan hoef je geen T-rijbewijs meer te halen. Als je rijbewijs wordt vernieuwd wordt hij automatisch bijgevoegd. In andere landen binnen de Europese Unie gelden ook de regels voor de T en B rijbewijzen, net zoals in Nederland. Op eigen terrein mag je de trekker zonder rijbewijs besturen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *